zaterdag 20 februari 2016

Naar de Vlindertuin in Lelystad!

Zaterdag (20/02/2016)

Vandaag was het tijd voor weer een mooie uitstap!

Ik stond vroeg op om in de koelte naar de bank te fietsen.
Heerlijk 's morgens de fiets op om alle warmte een beetje voor te zijn.
Weer wat SRD rijker, fietste ik terug naar het huisje.

Ik maakte me klaar voor het vertrek naar Lelydorp.
Je klaarmaken betekent hier: goed insmeren met een hoge factor, genoeg muskietenspray spuiten, een voorraad water in je tas EN zorgen dat er een taxi klaar staat :)

Onze taxichauffeur van vandaag besloot om er een hevige, roekeloze rit van te maken :)
Harde muziek door de speakers, de ramen open zodat de wind door onze haren waaiden en het rijgedrag leek net alsof je in een achtbaan zat, haha :)  Maar we zijn veilig aangekomen en hebben ons ziek gelachen tijdens de rit. De taxichauffeur kon dit wel appreciëren en had er zelf ook lol in.


We kwamen aan in een heel mooie omgeving. Het was er super rustig en mooi groen.

We gingen binnen in het gebouw en daar werden we begroet door een vriendelijke Surinaamse vrouw en een uilenvlinder die prachtig voor het raam zat.
De mevrouw  gaf ons alle uitleg over het Butterfly Park en deelde ons het programma van de dag mee. We hadden er zin in!



Als eerste bezochten we het insecten museum. Een grote ruimte met honderden insectensoorten. 
Ik keek mijn ogen uit! Van vele soorten had ik nog nooit gehoord, laat staan dat ik ze ooit gezien had.


Ik bekeek alle soorten en las de info op de bordjes. Bij elk insect hing een klein kaartje waarop genoteerd stond waar het insect was gevonden en vanaf wanneer deze in het museum aanwezig was. Wat opviel was, dat vele soorten gewoon in Suriname voorkwamen. Allemaal zo kleurrijk en aangepast aan de omgeving waarin ze leven. Aanpassingen om vijanden te slim af te zijn.




Nadien namen we een kijkje in een ruimte waar de fauna en flora van Suriname was nagemaakt d.m.v. een panoramisch uitzicht. Heel mooi gedaan! De geluiden van de beschreven dieren weerklonken door de ruimte, de belichting paste zich aan,... Het leek net alsof je zelf aanwezig was in de jungle. Ik naam plaats op een bankje en kwam volledig tot rust door de ontspannen sfeer die er hing in de ruimte.


Een jonge dame kwam ons roepen omdat de rondleiding begon. Omdat het zo rustig was, kregen we een persoonlijke rondleiding! 

We begonnen aan het bosecosysteem van de vlinderkwekerij. We mochten door het bos lopen en zagen af en toe wat dieren die snel wegliepen. We hoorden opeens iets ritselen onder de takken. Ineens sprong er iets op en liep recht op ons af om daarna vliegensvlug weer aan de andere kant van het pad te verdwijnen. Het leek net een kleine hond, maar het was een Surinaams boskonijn :) Wel even schrikken hoor! 

Na een rustgevende boswandeling met wel wat avontuur, kwamen we aan bij de vlinderkwekerij.
Als eerste zagen we een hele reeks planten. Deze worden gekweekt zodat er genoeg voedsel is voor de vlinders en de vlinders er hun eitjes in kunnen leggen. Er zijn zo'n 20 soorten vlinders/rupsen aanwezig in de kwekerij.



We gingen naar binnen en kregen een blik op de levenscyclus van de vlinder. Zo leuk om dit eens in het echt te kunnen zien!


1. De vlinder legt haar eitjes op de bladeren van de aanwezige planten. De planten zijn speciaal uitgezocht zodat ze de vlinders lokken. Als je goed kijkt, kan je enkele eitjes zien op dit blad.

2. Wanneer de eitjes uitkomen, zijn deze veranderd in rupsen. Deze rupsen verzamelen ze in kweekkasten. In de kweekkasten is voedsel aanwezig zodat de rupsen snel sterk genoeg zijn om te gaan 'poppen'. Deze rupsen hebben geen ogen. Ze kunnen enkel hun reukzin gebruiken om voedsel te zoeken. Ze zijn eerst groen, daarna geel en als laatste krijgen ze een bruine kleur. Wanneer deze bruine kleur lichter begint te worden, gaan ze beginnen met het verpoppen. Op dat moment worden ze verplaatst naar een andere kast.


3. Wanneer de rups gaat verpoppen, krijgt ze een speciale kleur. Sommige poppen lijken op droge bladeren, anderen op bamboe takken of gouden sieraden. Dit om zichzelf te beschermen tegen vijanden. De grote poppen komen binnen de 2 weken uit. De kleine poppen al binnen enkele dagen. 



 Wanneer ze uitkomen worden ze 'geplukt' en weer in een andere kast gehangen. De verzorgers hangen de poppen op met een lijmpistool zodat de vleugels kunnen groeien. 


4. De pop groeit tenslotte uit tot een vlinder. De vlinders worden weer in een andere kweekruimte gezet waar ze zelf kunnen beginnen aan hun 'leven'. De vlinders leven 4 tot 6 weken.  In de kweekruimte zijn er kastjes aanwezig met voedsel. Het voedsel bestaat uit honingwater en suikerwater. In kleine dopjes en sponsjes wordt het voedsel voor de vlinders ter beschikking gesteld.




Nu we de hele metamorfose van de vlinder hadden gezien, gingen we over naar de export van de vlinders. Op donderdag worden er poppen geëxporteerd naar Europa en op maandag naar andere delen van Zuid-Amerika. Ze worden daar in andere vlindertuinen geplaatst of naar dierentuinen gebracht. De poppen worden met zo'n 200 in een gevouwen doosje geplaatst om daarna goedgekeurd te worden voor transport.


Na het hele gebeuren over de vlinder, was het tijd om over te gaan naar een andere dierensoort die aanwezig is in het park: de schildpad! We namen een kijkje in hun territorium. De gids liet ons het verschil zien tussen een mannetjes en vrouwtjes schildpad, wat er met de eieren zou gebeuren en begeleide ons naar de baby schildpadjes.



1. Verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes schildpad. 
Het mannetje heeft een holle buik zodat hij hierdoor voordeel heeft bij de paring.
Het vrouwtje is duidelijk kleiner. 
Een volwassen schildpad kan tot wel 115 kg wegen.

2. Wat met de eieren?
Deze schildpadden leggen hun eieren in een zelfgegraven gat in de grond. Om te vermijden dat de andere schildpadden deze eieren opeten, halen de verzorgers ze weer uit het gat om ze daarna te verzamelen in broedbakken. Het duurt zo'n 5 maanden vooraleer de eieren uitkomen.


Nog wat kiekjes van de schildpadden.


3. Een kijkje nemen bij de baby schildpadjes.
Deze schildpadjes blijven in aparte 'kasten' tot ze groot genoeg zijn om overgezet te worden bij de andere schildpadden. De kleine schildpadden worden ook geëxporteerd.



Nadat we de baby schildpadjes terug hadden gezet, wandelden we door naar DE SLANGEN :)


De slangen die je hier ziet zijn Tapijtslangen.
Deze worden hier ook weer gekweekt voor export en zijn niet giftig. 
De slangen krijgen 1x/week een witte rat. Lijkt weinig, maar de slangen verteren de rat nog voor een lange tijd zodat ze een hele tijd toekomen met het voedsel dat ze krijgen.


Ook de ratten die de slangen te eten krijgen, kweken ze hier zelf.


Genoeg enge slangen gezien, tijd om even pauze te nemen voor een hapje en een drankje.
Ik koos voor een typisch Surinaams gerecht: Bami!


Toen we onze buik weer vol hadden, gingen we naar de echte vlindertuin vol mooie bloemen, planten en natuurlijk vlinders! Veel hoef ik hier niet over te vertellen. Ik denk dat de foto's voor zich spreken :)





Blijkbaar komen vlinders ook op de zoete geur van zonnecrème af. En laat dat nu iets zijn wat ik rijkelijk had gesmeerd vandaag. Resultaat: de vlinders kwamen op me zitten :)



En tot slot: selfie! :)


Een prachtige dag in een prachtige omgeving en met goed gezelschap! :)
Als leerkracht moet je zoveel mogelijk kennis opdoen. Wat ik vandaag allemaal bijgeleerd heb over de kweek en de metamorfose van de vlinder, zal ik zeker kunnen gebruiken in de lessen wereldoriëntatie! Zo zie je maar. Ontspannen kan zeker ook leerrijk zijn :)

xCharlottex

Geen opmerkingen:

Een reactie posten